niedziela, 17 marca 2013

Bezy - gdy nam brakuje słodyczy..


hej kochani! Dzisiaj mam dla Was propozycję na zrobienie pysznych bezów, które bardzo się przydają, gdy akurat brakuje Wam cukrów :) Mogę powiedzieć, że mi bez problemu pomogły dwa, kiedy to po kilku dniach spożywania głównie płynów, miałam ochotę na coś dobrego, co nie jest obiadem czy kanapką :-)

A więc co nam będzie potrzebne to :
-jajka
-cukier

Sposób przygotowania : 
Oddziel żółtka od białek, będą nam potrzebne same białka, normalna porcja, z której wychodzi tak ok. 30 (choć to zależy też od wielkości, jakie będą Twoje bezy) to 4 białka + 200g cukru, ja robiłam z 5 białek i wyszło mi ok 50 bez :)
Białka ubijamy mikserem na pianę, miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy nadal, aby nasza piana była mocna i nawet przy odwróceniu miski "do góry nogami" nie wypłynęła z niej.
Z tej oto "piany" powstaną nasze bezy, które pieczemy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. od 80-140 stopni. Ja piekłam swoje w temp. 110 stopnia przez 90 minut. Czas zależy od wielkości bezów, jak i też po troszku od piekarnika :)



2 komentarze:

  1. Mmm, wyglądają pysznie, na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem :) Wyszły ci piękne !!!!! Ja uwielbiam bezy, ale jakoś nie zawsze wychodzą tak jak bym tego chciała :)

    OdpowiedzUsuń